Nya och om- eller tillbyggda samt bastubyggnader

Många fritidshus har jag ritat, varav ett flertal i Stockholms skärgård. I slutet av 1980-talet var jag stadsarkitekt i Värmdö kommun och fick genom det arbetet erfarenhet av vilka förutsättningar som måste gälla när man planerar och bygger i  skärgårdsmiljö.

En idé som jag tagit med mig från vårt eget hus i skärgården är att dela upp fritidshuset i två delar med ett glasat rum emellan delarna. Vi hade barnens rum i den ena längan och vårt eget sovrum, storstuga och kök i den andra. Genom den glasade mellandelen kunde vi njuta av utsikten mot ytterskärgården i öster och samtidigt sitta i lä och  kvällssol på utegolvet i väster och äta middag. Mellanrummet hade glasväggar som kunde skjutas åt sidan.

 

 

 

 

 

 

 

Det har blivit ganska många fritidshus efter detta som fått likartade planlösningar. Det är inte så ovanligt att tomter i Stockholms skärgård är orienterade så att utsikten ligger mot öster. Vill man då även ta vara på kvällssolen och skapa lä bakom huset så är detta en bra lösning. Några av de fritidshus som visas under länken ”nya fritidshus” bygger på denna princip.