Nya eller om- och tillbyggda

Ganska många nya och tillbyggda villor har jag ritat genom årens lopp och den ena är inte den andra lik. Ett axplock visar jag på länkarna ”nya villor” resp. ”om- eller tillbyggda villor”. Några saker jag tycker är viktiga både vad gäller nya och tillbyggda villor är följande:

  • Den som ska bo i huset har oftast en önskelista för sitt drömhus och den utgår jag alltid ifrån.
  • Tomtens förutsättningar är avgörande för resultatet, man kan framhäva det vackra och dölja sämre delar.
  • Det är viktigt att anpassa både nya villor och ombyggnader av befintliga till de hus som ligger i närheten.
  • Väderstrecken är viktiga för både inre och yttre lösningar. En uteplats där man kan äta middag i maj i kvällssol brukar jag alltid sträva efter.
  • Första intrycket man får av huset både vid entrén och när man kommer innanför dörren har stor betydelse. Jag tycker inte om att gå rakt emot en toalettdörr eller en kapphylla. Jag vill ha ett vackert blickfång, t ex ett fönster mot trädgården. Kapphylla och toalett försöker jag lägga diskret vid sidan.
  • Jag tänker också på att huset kanske kommer att stå i 100 år till. Då kommer det under husets livstid att bebos av många personer. Alltför extrema lösningar brukar jag avråda ifrån.